Home

Gammalt i Wasa

Gamla Vasa Vaas

I det s.k. Wasastjernahuset har inrymts Östrbottens museums Gamla Vasa -avdelning, som omfattar bl.a. ett gammaldags skeppsredarkontor med flera autentiska föremål och ett postkontor inrett i 1800-talsstil. Här inledde i tiden Vasa gymnasium, en sparbank och Finlands banks växelkontor sin verksamhet Historia. Fram till 1852 låg Vasa i det område som nu kallas för Gamla Vasa, ungefär sju kilometer sydost om stadens nuvarande centrum.På 1300-talet sträckte sig havet in dit och platsen där Vasa senare grundlades var en ö som hette Mustasaari (Svartholmen). [4] [5] Mustasaari socken nämns första gången 1348 i ett brev om handelsfrihet utfärdat av kung Magnus Eriksson. [6

Gamla Vasa (fi. Vanha Vaasa) är en stadsdel i Vasa i Finland, belägen cirka sju kilometer sydost om stadens nuvarande centrum. Här låg staden fram till stadsbranden 1852. Historia. Ruinerna av Sankta Maria kyrka i Gamla Vasa. Kanalen från Gamla hamnen till Gamla Vasa. Tack Anders via, biljard och inkoms. Kunde någon av er längst till höger Det är gammalt i Wasa - *R*ET Funderade om det kan vara Bröet... Menfatrar då inte korsande Nagel - NI? NIB om det är Bröet?! Namn: MalinU Datum: 2020-12-16 09:56 Såg att inkos svarat Träet.. men nagel NIT? Namn: biljard Datum: 2020-12-16 11:0 Gamla Vasa är beläget ca 7 km sydost om Vasas centrum och klassat som ett nationellt värdefullt landskapsområde. Området utgör en mångsidig landskaps-sevärdhet med natur-, kultur-, bosättnings- och fornhistoriska värden. Land-höjningen har stor betydelse för områdets historia och för landskapet. Man har kommit fram till att här. Om Vasa gått att segla hade hon med stor säkerhet varit ett av världens tyngst beväpnade skepp. Vasas historia. Skulpturerna på Vasa Skulpturerna på Vasa Målad i starka färger och med flera hundra skulpturer var Vasa ett kolossalt konstverk som skulle få resten av Europa att beundra och frukta Gustav II Adolf. Vasas. Graven och gravstenar. Obs! Bilagorna öppnas om du använder webbläsaren Chrome. Vi försöker lösa problemet, så att de även kan öppnas med andra webbläsare. Välj gravplats. På begravningsplatserna i Vasa finns många alternativa platser för kist- och urnegravar

Det Gamla Göteborg 3 kommentarer. Wasa var ett svenskt linjeskepp, byggt i Karlskrona 1778 efter Fredrik Henrik af Chapmans ritning. Samtid modell av Wasa. Bild: Erling Klintefors - Statens Maritima Museer. Public Domain. Wasa kan ses som ett typexempel på många av Chapmans nydanande idéer Vasa var ett svenskt örlogsfartyg som kantrade och sjönk utanför Beckholmen i Stockholms inlopp på sin jungfruresa, den 10 augusti 1628.Efter några tidiga misslyckade försök att bärga henne på 1600-talet, glömdes Vasa i stort sett bort. Skeppets ungefärliga position förblev känd in på mitten av 1800-talet, men inga allvarliga försök gjordes för att bärga det. År 1956. Falu rågrut - Vårt klassiska rutknäcke - 100% fullkorn | Wasa. Extra knaprigt. De flesta av oss har hört att fibrer är viktiga för matsmältningen, och vi älskar fibrer. Det ger våra produkter den där mättnadskänslan, och vi vill inte att du ska gå runt med en tom mage. Klimatkompenserat. Vi anser att det är rätt och i linje med. Webbutställningen Vasa förr och nu presenterar 42 utvalda motiv ur Olins produktion parallellt med motsvarande motiv fotograferade 40-50 år senare. Bilderna från 2009-2012 är tagna av Kai Martonen. Ta gärna kontakt med oss om du har frågor eller kommentarer om bilderna. Välkommen på en rundtur i Vasa

Vasa - Wikipedi

  1. Gamla begravningsplatsen i Vasa. Vörågatan 2 D , 65100 Vasa. 044 480 8471. Begravningsplatsen är öppen för allmänheten varje dag kl. 7-22. Gamla begravningsplatsen i Vasa är grundad 28.8.1864. Begravningsplatsen har även kallats Almaudden efter den första gravläggningen av en liten flicka som hette Alma. Nya gravområden har byggts.
  2. Släcknings- och röjningsarbetet efter den stora höghusbranden i Gamla Vasa pågick långt in på natten. Branden fick sin start på terassen till en lägenhet. Polisen misstänker inget brott.
  3. Wasa Tree Works grundades 2021 då Skogsservice M. Björk och Castor Tree Works slogs ihop efter flera år av samarbete. Vi prioriterar säkerheten högt och har alla ansvarsförsäkringar i skick. Vi levererar vad vi lovat, inom den tidtabell och budget vi angett
  4. en 2014, men området har fungerat som skolområde i ungefär 200 år
  5. Gamla villor i Vasa-regionen. Map Journal is initializing Thanks for waitin
  6. Kemiras gamla fabriksområde intill Infjärden i Vasa sträcker sig över ett 50 hektar stort område. Ilmakuvaa Pukinjärvestä. Oikealla Kemiran tehdasaluetta. Bild: Jarkko Heikkinen/Yle Kemira,Vas
Köp Wasa Rågi 550 g här

Gamla Vasa Sjukhus/ Vanhan Vaasan Sairaala, Vasa. 102 gillar · 222 har varit här. Psykiatri/ Rättspsykiatri/ Psykiaatria/ Oikeuspsykiaatri Claessons hand syns klart i avsnittet mellan Vasa och den nya staden Kristinestad. Här finns några namn, som annars endast hittas på Claessons lokala kartor (Bild 6). Bild 6. Detalj ur Carl Gripenhielms karta från 1685. Bild skärmdump från nätet. Wargöö är naturligtvis dagens Bergö och Halsön har behållit sitt gamla namn Några hamnade på kungens skepp. I gamla dokument står att män mellan 15 och 60 år fick komma till flottan. Många kom aldrig hem. När Vasa bärgades 1961. Ett skepp som legat i vatten så länge som Vasa kan man inte bara låta torka i luften. Då skulle det spricka och falla ihop. Därför sprutade man en sorts olja som stelnar (PEG) på. Aktia erbjuder fastighetsförmedling och bostadsförmedling i flera städer runt Finland. Bekanta er med våra webbsidor och ta kontakt

Gamla Vasa museum. Öppet 1.6.-29.8.2021. tisdag-söndag 10-17. Gratis inträde. Köpmansgatan 10, Gamla Vasa. Gamla Vasa museum är beläget i Wasastjernahuset, i stadsdelen Gamla Vasa. I museet kan man bekanta sig med Vasas historia före år 1852 års brand, som förstörde största delen av den dåvarande staden Vasa Kontaktuppgifter Enheten i Närpes, Vasa, Pedersöre, Jakobstad; 06-324 20 00 Faktureringsadress: Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur skn Yrkesakademin i Österbotten PB 107 65101 VASA Nätfakturor Svenska Österbottens förbund för utbildning och kultur FO‐nummer: 0988182‐8 Nätfaktureringsadress: 003709881828 Operatör: Danske Bank, DABAFIHH Materialformat.

Nya krav i Gustav Vasas gamla skola Vi hittade över 50 fel i det lyxrenoverade badrummet 5 starka renoveringstrender Allmännyttans expert: Renovering är årtusendets hållbarhetsdilemma Missa inte snacket med kunden Hantverkare som inte ringer kunden skapar dåligt rykte De har varit utan varmvatten och värme i fyra år. Från Gamla Vasa hamn skyltning till Rövarskärets fågeltorn. På våren rikligt med sjöfåglar, svanar och gäss. Utsikt över Replotfjärden och Storfjärdens skärgård Replot bro med gångbana, väg 724. Rakt norrut i fjärran Rödgrynnorna och söderut fjärdar med holmar och skär ända till Vasa Bank - en restaurang som finns i Vasa aktiebanks gamla utrymmen (därav namnet). Tidigare fanns där en italiensk restaurang (Il Banco), men numera heter den alltså Bank och serverar moderna, skandinaviskt rena smaker. Besökte nyligen denna restaurang och var riktigt nöjd Vasa hovrättshus, ombyggt till Korsholms kyrka, tillhör jämte Sveaborg vårt lands mest betydande offentliga byggnadsverk från 1700-talet. Gatu- och kvartersstrukturen i den gamla staden Vasa går tillbaka på rutnätsplanen från mitten av 1600-talet. Områdets bostadshus är huvudsakligen från 1930-1950-talen. Det enda stenhuset, som.

Planerar du att besöka Gamla saluhallen i Vasa? Här hittar du fakta om Gamla saluhallen samt fantastiska erbjudanden inför din resa Letar du efter hotell nära Gamla saluhallen i Vasa? Boka ditt hotell hos Expedia.se! Här kan du enkelt jämföra priser och läsa recensioner om alla våra hotell. Läs mer och boka ditt hotell här Gamla Vasa museum öppnar sina dörrar igen i början av juni och har öppet till slutet av augusti. Också i sommar är det gratis inträde till museet. Gamla Vasa museum finns i Wasastjernahuset i stadsdelen Gamla Vasa. I museet kan man bekanta sig med Vasas historia före branden år 1852, då största delen av dåvarande Vasa stad förstördes Gamla Vasa museum > Köpmansgatan 10. Falanders hus, senare adlad Wasastjerna, borgarhem, inredning från början av 1800-talet. Sommartid (ons) to-sö 11-17. tel. (06) 325 3800. Mejerimuseum > Ladugårdsvägen 97, Gamla Vasa. Vid Yrkesakademin i Öster­botten, fd. Korsholms lantbruksskola. Visar mejeriproduktion. tel.(06) 267 671 eller 050.

Gamla Vasa (fi. Vanha Vaasa) är en stadsdel i Vasa i Finland, belägen cirka sju kilometer sydost om stadens nuvarande centrum. 16 relationer Som nästa flyttade klättrarna till Vasa vattentorn och där har de trivts i ett par decennier. I tornet byggde de själva upp allt som behövdes, och det blev hjärtat för klätterföreningen. Problemet var var bara det, att tornet var litet, gammalt och kallt på vintern Gustav Vasa. Gustav Eriksson (av Vasaätten) föddes troligen den 12 maj 149 (6) i Uppland som son till riddaren och riksrådet Erik Johansson (Vasa) och Cecilia Månsdotter av Ekaätten. Gustav hade sju yngre syskon, fem systrar och två bröder. När Gustav 1523 utsågs till Sveriges kung var hans föräldrar och tre av hans syskon redan döda

Capio Vårdcentral Wasa har ett nära samarbete med Familjecentralen Geneta på uppdrag av Region Stockholm och i samarbete med Södertälje kommun. Geneta Familjecentral är en mötesplats för barn upp till 6 år, deras föräldrar och blivande föräldrar På Wasa Trädfällning i Detta kan du börja göra när trädet är runt två-tre år gammalt och det är då du lämpligen kontaktar oss på Wasa Trädfällning. Vi rekommenderar då att vi får beskära eken på vinterhalvåret eller under tidig vår. Var varsam när eken är ung Svenska mynt från Gustav Vasa- Kristina 1521-1654. Tel: +46 (0)8-611 01 10, 611 58 20. Hantverkargatan 36, 112 21 Stockholm, Sweden. info#aktiesamlaren.se. HEM HOME. Gustav Vasa - Kristina 1521-1654. Gustav Vasa 1521-1560. Född 1496, son till riksrådet Erik Johansson Vasa och hans hustru Cecilia Månsdotter av Eka

Gamla Vasa - Wikipedi

33 år gammalt mord på Finlandsfärja löst. Publicerad 20 september 2020 kl 22.04. Utrikes. Ett 33 år gammalt mord och mordförsök ombord på Finlandsfärjan Viking Sally är löst. Det rapporterar finsk media. - Vi har en misstänkt i ärendet, säger förundersökningsledaren Veli-Matti Soikkeli Optima-LKV Storalånggatan 32, 65100 Vaasa Telefon. 0103 202020 info@optima-lkv.fi Jonny Nybäck, AFM Telefon. 0103 202024 jonny.nyback[at]optima-lkv.fi Katja Jansson, AFM Telefon. 0103 202023 katja.jansson[at]optima-lkv.f Gamla Apoteket, det äldsta företaget i Vasa har betjänat stadens. invånare sedan år 1763. Kontakta oss. Adress. Vasaesplanaden 13. 65100 Vasa. Karta.

Gamla Vasa museum har öppnats för sommarsäsongen 1.6-29.8.2021. I sommar presenteras där bland annat hårsmycken från 1800-talet, kopparmynt från 1700-talet samt en serie gamla fotografier av Gamla Vasa. I sommar visas på Gamla Vasa museum föremål, fotografier och kartor som tidigare inte har presenterats på museum Zooma in i ett område: Håll Shift-tangenten nedtryckt och dra med musen på kartan. Centrera vyn: Välj i snabbmenyn Centrera kartan här eller dubbelklicka på det ställe på kartan där du vill centrera vyn. Välja kartvyn. Välj en kartvy, till exempel guidekarta eller flygbild. Så här gör du. Klicka på fliken Välj kartvy Vasa Övningsskolas gymnasiums huvudbyggnad från 1856 fungerade som rådhus enligt stadsarkitekten C.A. Setterbergs stadsplan. Det övertogs därefter av Wasa lyceum år 1872. Den ursprungliga byggnaden eller s.k. gamla byggnaden kallas även endast för R bland Vasa övningsskolas elever

Gamla Vasa avdelning är en liten avdelning med ca 60 medlemmar, men den är naggande god. Tack vare aktiva medlemmar och invånare i vår stadsdel brukar vi lyckas bra med exempelvis vinterjippon och hungerdagsinsamlingar Hämta det här Machu Picchu Peru Aerial V5 Birdseye Visa Flyger Runt Gamla Ruiner videoklippet nu.Och sök i iStocks bibliotek efter fler royaltyfria videor med bland annat. I Gamla Vasa bekantar vi oss med Vasas historia och vackra Korsholms kyrka. Byggnaden, ritades av Carl Fredrik Adelcrantz, och byggdes 1776-1786 och huset räknas som en av de bästa representanterna för den gustavianska stilen i Finland och var ursprungligen hovrättsbyggnad

Webbkryss.nu - foru

  1. Gamla Vasa Köpmansgatan 4, 65380 Vasa. Gerby, Västerskogsvägen 8, 65280 Vasa. TFN : Gamla Vasa 06-3222776. Gerby 044-9749456. Email: hairhousevasa@gmail.com. Tyvärr kan vi inte ta emot bokningar/avbokningar per epost
  2. Vasa Konsthall. Vasa konsthall är ett utrymme för växlande utställningar och är beläget på första våningen i Vasa stadshus. Konsthallen har fritt inträde och det är lätt att sticka sig in där när man rör sig i innerstan. I konsthallens aula finns till salu ett litet urval av böcker, kort och museibutiksprodukter
  3. Unga och gamla med Susanna Kultalahti. Starkt på agendan i dag var unga och gamlas roll i arbetslivet - eller snarare brist på roller. - Vi måste bli bättre på att ta med unga och gamla i arbetslivet, säger Baronas Minna Vanhala-Harmanen. Vasa universitets Susanna Kultalahti säger att arbetsgemenskapen är viktig för unga
  4. Stenarna berättar - Rundvandring på gamla begravningsplatsen. Guidning på svenska och finska av Vasa-Korsholm guider. Ingen avgift. Rundvandring på de vackra begravningsplatserna i Vasa tisdagar i juli kl. 18-19.30. Samling vid respektive begravningsplats port. Gamla begravningsplatsen 6.7 och 20.7. Nya begravningsplatsen 13.7 och 27.7

21 okt. 2021 - Hyr från folk i Vaasa, Finland från 172 kr SEK/natt. Hitta unika ställen att bo med lokala värdar i 191 länder. Passa alltid in med Airbnb Gamla Vasa Godingarnas pensionärsträffar består av gemenskap, diskussioner, sång och kaffeservering. Gamla Vasa Godingarna samlas fredagar en gång per månad kl 13-15 i samarbete med Vasa svenska församling/diakonin. Höstens träffar hålls 10.9, 8.10, 5.11 och 3.12. Kontaktperson är Regina Söderman tfn 041-3699051 GerbyKören har börjat öva och träffas igen hösten 2021! Välkommen med alla nya och gamla sångare! GerbyKören i Vasa, Finland. GerbyKören är en blandad kör med hemsäte i Vasa, Finland. Kören leds sedan hösten 2017 av Sören Hakola. Kören bildades hösten 2008 och består av ett trettiotal sångare Röda Korset Vasa svenska avdelning. September 23 at 10:00 PM ·. Idag fortsätter hungerdagsinsamlingen. Kom och träffa våra frivilliga insamlare vid torget i Vasa (utanför Visit Vasa kiosken). Du kan också bokstavligen dela ditt bröd med hjälpbehövande genom att köpa ett halvt rågröd - tack vare vårt samarbete med Andreas Knips. Gamla Vasa kyrka. Fejkat . Kyrkan är byggd år 1786 och var till en början hovrättshuset i Vasa. 1863 ändrades det och byggnaden blev kyrka. Den tidigare kyrkan i Gamla Vasa brann år 1852 (kyrkoruinerna i Gamla Vasa). I kyrkkällaren finns en liten kammarmusiksal, sammanträdesrum och omklädningsutrymmen för körer mm Gamla Vasa

Tre dagars omlastning - Polarforskningssekretariatet

Staden Vasa grundades av kung Carl IX på den äldsta hamn- och handelsplatsen i Österbotten år 1606. Den andra hovrätten i Finland grundades av kung Gustaf III i Vasa. Tid: I juni torsdagar kl 17-18.30 Bör bokas senast ett dygn i förväg En vanlig stadsrundtur är ca två timmar lång och omfattar centrum - Brändö -Vasklot - Kasernområdet - Gamla Vasa Arkitekturen av Alvar Aalto syns också i Vasa . Under diskussioner om verk av arkitekt Alvar Aalto i Finland onämns utan undantag byggnader av honom i Vasa Flyg till Vasa och njut av en liten stad med ett stort hjärta . Den lilla staden Vasa ligger vid Bottniska viken på Finlands västkust och tar emot resenärer från hela världen. Staden fick sitt namn från kungahuset Vasa efter Karl IX:s styre på 1400-talet

Begravningsväsendet i Vasa kyrkliga samfällighet. Vi betjänar må-fre kl. 9-11 och 12-15. För tillfället betjäning i första hand per telefon och mejl Katso Yle Österbotten - video - Brand i Gamla Vasa Yle Areenasta. Areena on Suomen suurin netti-tv ja radio Restaurang Wijkanders, namngiven efter August Wijkander som var Chalmers Tekniska Instituts rektor, är ett café, lunch, bistro, vinbar & festvåning mitt i Chalmers Vasa område. Våra populära bröllopspaket startar på 890 kr per person - vill du fira Er stora dag i en unik miljö men ändå i centrala Göteborg, då är Wijkanders ett.

Här kan du gammalt franskt ord åldersdiskriminering i arbetslivet. Smarta investerare vet flykting kan du orkar jobba till Dessutom betalar dom något sätt när wasa kredit billån ränta att se. För att få för alla sina bra att registrera wasa kredit billån ränta införts i Teater och dans Familjelördag Wasa Teater - Österbottens Regionteater Lördag 23.10.2021 kl. 14:45 Publikarbete, Vaasa Familjelördag - vänskapsspel Kom med chilla på vår picknick! Efter föreställningen Det osynliga barnet bjuder vi på tripp & kex och spelar Wasa Teaters nya vänskapsspel. Utmaningen är att ge varandra kärlek och vänliga ord. Är du en vänskapsexpert

Gamla Vasa Godingarnas träffar består av gemenskap, diskussioner, sång och kaffeservering. Gamla Vasa Godingarna samlas fredagar en gång per månad kl 13-15 i Haga prästgård i samarbete med VSF/diakonin. Vårens träffar hålls 15.1, 12.2, 12.3 och 9.4. Kontaktperson är Regina Söderman tfn 041-3699051 Avsikten är att påbörja saneringsåtgärderna med att riva byggnaderna på Kemiras fabriksområde under hösten 2020. Rivningstillstånd har redan erhållits från Vasa stad. När tillstånden och godkännande för detaljplanerna har erhållits för markområdena och Infjärden, påbörjas saneringsåtgärderna även för dessa En afton i 1600-talets Stockholm FULLBOKAT! Höstens program. Stadsmuseet och Vasamuseet bjuder in till en helkväll som avslutas med en 1600-talsinspirerad måltid serverad intill skeppet Vasa. Lär känna livet i staden, på Saltsjön och ombord med berättelser om människor, miljöer och händelser i Stockholm under Vasas tid I Vasa finns tre sjukhuspräster vid Vasa centralsjukhus, Vasa stadssjukhus och Gamla Vasa sjukhus. Vi finns till för patienter, närstående och personal. Vi erbjuder: telefontid kl. 8-20 varje dag, 044 331 1084; förtroendefullt samtal om det som är viktigt för dig Kungörelse över oskötta gravar på Gamla begravningsplatsen Sat Sep 18 23:30:00 EEST 2021 Denna kungörelse gäller på Vasa kyrkliga samfällighets Gamla begravningsplats belägna gravar, vilkas skötsel väsentligt försummats och för vilka gravar den kyrkliga samfälligheten inte har uppgifter om gravrättsinnehavaren eller hans vistelseort

Video: Vasas historia - Vasamusee

Graven och gravstenar - Vasa kyrkliga samfällighe

En varg rör sig i centrum av Vasa, skriver Pohjalainen. Ett djur som ser ut som en varg fastnade på en övervakningskamera under natten. Djuret rörde sig vid järnvägsstationen två på natten. Polisen bekräftar för FNB att de också fått en annan anmälan om en misstä;nkt vargobservation i Vasa Den gamla fiskebåten Wasa som legat i Torekovs hamn sedan 1947 har våren 2014 blivit borttransporterad. Många av Sällskapets medlemmar har åkt ut till ön med just Wasa som gick i trafik ända fram till 1988. Det var också med Wasa traditionen med julutflykterna på annandagen började på 1970-talet På 1600-talet var Stockholm en liten stad och en ganska farlig, trång och smutsig plats. Staden levde på stora skeppsbyggen och under ett par år på 1620-talet byggs det stora krigsfartyget Vasa. Delvis animerad serie om den lilla staden Stockholm, byggandet av Vasa och hur skeppet bärgas och byggs upp på 1900-talet. Serien bygger på material från dramadokumentären Vasa 1628 av.

Wasa Göteborgs histori

Den ultimata upplevelsen. Som seglare och besättning på Vindile, en Wasa 55 Special, har vi fått vara med om många fantastiska upplevelser på kappseglingar och i skärgårdar. Men bäst av allt är nog känslan att greppa rorkulten och känna ett fullblods balans och kraft Wasa SK och Nordiska Schackskolan arrangerar ett. Sommarschackläger 12 - 18 juni på. Stockholms Schacksalonger, Ringvägen 9c Södermalm. Kommunikationer: T-bana Zinkensdamm, buss 4 . Se inbjudan. För mera info & frågor kontakta Ingvar Gundersen. - E-post: ingvar.ralf@gmail.com Mobil: 076 284 91 33 Vindflöjlar, gamla kiosker och paviljonger, badhus. En kopp kaffe i konsulinnans kafferum, eller på ett modernare ställe i Rewell Center. Promenader på stranden, i regn och rusk, i solsken och frisk vind. Jag missade en konsert i stadshuset, men jag vill se Mor Kurage på Wasa Teater

Höstens närvaro : PJ:s byffé - från by till fe

Regalskeppet Vasa - Wikipedi

Antikurmakaren Wasa Ur. Renoverar väggur. bordsur, golvur mm. Renoverar golvur, väggur, bordsur och fickur mm. Urmakare med mästarbre Vår historia. 1924 började Sten som lärling på Glasögonhuset, jobbade upp sej till försteman för att sedan pröva sina vingar i en egen butik på Vasaplatsen 3 1953. Där blev han snabbt berömd i hela Göteborg för sin skicklighet och för sina fina glasögon. Främst charmade han kvinnorna, gamla som unga

Falu rågrut - Vårt klassiska rutknäcke - 100% fullkorn Was

Skeppet Vasa sjunker 1628. Skeppet Vasa var ett krigsfartyg som byggdes i Stockholm i början av 1600-talet. På sin allra första resa den 10 augusti 1628 hann skeppet bara segla en liten stund innan det sjönk mitt inne i Stockholm Tiden mellan Gustav Vasas maktövertagande 1521 fram till 1611 då Gustav II Adolf besteg tronen brukar kallas för Vasatiden. + Läs mer. Stormaktstidens Sverige. Den svenska stormaktstiden var en turbulent period i Sveriges historia då Sverige agerade som stormakt i norra Europa (1611-1718) Gamla mynt är ofta det som man kommer att tänka på när man pratar om metalldetektorfynd och sådana är roliga att hitta eftersom man snabbt ser om det är ett gammalt mynt eller ett nyare. I alla fall om myntet är i skapligt skick. Det händer att man hittar mynt som är så slitna att det inte finns någon prägling kvar På området där Vasa numera ligger har det funnits bosättning redan på 1300-talet. Finland var en del av Sveriges rike från slutet av 1200-talet fram till år 1809. Konung Karl IX grundade år 1606 Mustasaari stad på den plats där Gamla Vasa finns idag. Vasa fick sitt nuvarande namn år 1611 efter den svenska regentsläkten Vasa

Vasa förr och nu - Svenska litteratursällskapet i Finlan

Din Stund Chia & Havssalt - Knäckebrödet som hyllar tiden du har för dig själv. Krispigt, tunt och gott knäckebröd med frön. Bryt precis en så stor bit du vill ha 5-kronorssedel. På framsidan av denna 5 kr sedel så ser vi Gustav Vasa och på baksidan så är det ett motiv på svensk natur och bland annat en tjäder. Sedeln trycktes mellan 1965-1981 och ogiltighetsförklarades 1998. Denna 5-kronorssedel producerades mellan 1954 och 1963. Bilden fick dock mycket kritik eftersom Gustav VI Adolf såg ut.

Gamla begravningsplatsen i Vasa - Vasa kyrkliga samfällighe

Regalskeppet Vasa. 1626 - Vasa börjar byggas. År 1625 var det trettioåriga kriget i Europa inne på sitt sjunde år, och Sverige hade dessutom varit i krig med Polen i hela 25 år. För att Sverige även skulle kunna delta i det trettioåriga kriget behövdes en stark flotta. Gustav II Adolf (31), som då varit kung i fjorton år, gav. Gamla Elfsborg. Gamla Elfsborgs var en befästningsanläggning vid Göta älvs utlopp som uppfördes i mitten av 1300-talet och var i bruk fram till mitten av 1600-talet. Den är även känd som Elfborgs hus och Elfborgs slott. Det nutida namnet Älvsborg kommer från namnet Eluesborgh som användes på 1300-talet. I gamla västsvenska ortnamn.

ROOTH, LARS. Lars-Olof Larsson: Gustav Vasa - landsfader eller tyrann? Prisma 2002, 398 s. För den som liksom anmälaren är uppvuxen under en tid när Fältskärns berättelser var en av de första böcker som sattes i våra händer känns det skönt att äntligen få tillgång till en avmytologiserad version av Gustav Vasa När det gäller den historieforskning som berör gamla Vasa län är de ovan nämnda myndighetsarkiven långt viktigare än det material som finns i privatarkiven. Riksarkivet motiverar sitt beslut att lägga ned verksamhetspunkten i Vasa, det vill säga det gamla landsarkivet i Vasa, före år 2024 med att arkivbyggnaden är i dåligt skick Gamla stan brann ner i Vasas stora brand år 1852 - som sannolikt orsakades av en torpare som tappat sin pipa i torkad mossa - och staden byggdes upp igen från grunden 7 km från det gamla Vasa. Här finns Österbottens museum, som har kulturhistoriska, konst- och naturvetenskapliga samlingar Gamla fartygsvrak - typ som skeppet Vasa. Jag är inte särskilt väl påläst om de gamla sjunkna vraken som ligger och skräpar i våra hav och längst våra kuster, osv. Men att det finns, åtminstone det vet jag. Det jag tänker på är att skeppet Vasa ju ändå var förhållandevis välbehållen, trots alla hundratals år under ytan