Home

Klara sig på existensminimum

Begreppet existensminimum används för att beskriva det belopp en person som genomgår skuldsanering via Kronofogden får att leva på varje månad. Det är det lägsta belopp ett hushåll behöver för att klara sig (sin existens) och ska bland annat täcka boendekostnader, mat, försäkringar och telefonabonnemang Existensminimum handlar om ett minsta belopp som en person behöver för att kunna klara sig en månad. Skuldsanering existensminimum hos Kronofogden kallas istället för förbehållsbelopp. Existensminimum är alltså en beräkning av vad det lägsta beloppet som ett hushåll kan leva på är Extra tillägg för barn (under 18 år) i hushållet kan också tillkomma per barn beroende på antalet barn och deras ålder. Existensminimum är den minsta summa en person kan klara sig på. Kronofogden använder också beräknande av existensminimum när de ska bedöma vad en person bör klara sig på vid eventuell svår skuldsättning

Existensminimum 2021 - Vad är existensminimum och hur

 1. imum för att klara sig
 2. Få koll på din pension under arbetslivet. Det är bra att tänka på pensionen - inte bara några månader innan du tänker sluta jobba. Med lite planering har du större möjligheter att få den pension du vill ha. Så kan kärleken påverka pensionen. Påverkas din pension av att du blir kär? Nej, kärleken i sig har ingen betydelse för.
 3. Anledningen till att föra kassabok var att jag ville veta hur stora levnadsomkostnaderna är för mig och barnet. Jag har valt att skilja på nödvändiga och onödiga kostnader. Vad som är nödvändiga kostnader är förstås väldigt subjektivt och en hel del av det som jag kallar nödvändigt skulle man definitivt kunna klara sig utan
 4. dre upplyft faktum är något jag på
 5. imum så tar man sig heller inte råd med vardaglig lyx som vi har vant oss vid att man måste få. Jag personligen har tack och lov inte haft de problemen, men jag tycker ändå inte att jag varit en slösaperson, men jag vet att jag har relativt dyra hobbies. Tatueringar är ett exempel
 6. imum men hur? När matpriserna ökar elen ska betalas, mobilräkning, hemförsäkring, mediciner, läkare. Är sjukpensionär med bla steloperation av nacken och ryggen är kass. Har absolut inget o sälja! Funderar ibland om detta är värd det liv jag har nu
 7. ärskattetabellen.Det är ungefär existens

Existensminimum & förbehållsbelopp 2021 - Belopp & inf

 1. imum Sverige. Det finns de som inte har några pengar och som tvingas att leva på existens
 2. imum i Sverige är det belopp i pengar som man anses behöva som inkomst under en månad för att uppnå skälig levnadsnivå.Beloppets storlek är
 3. imum. Existens
 4. imum och allas rätt till lika konsumtion. Eller Vikten av goda argument. Jag tycker det är hemskt problematiskt, det här med pengar. Tankarna kring att klara sig på de pengar man har, vad som är en rimlig lön och löneutveckling. För flera år sedan läste jag en artikel om att studiebidraget och studielånen är.
 5. dre än 11 000 kronor i månaden. När jag protesterade hos Pensionsmyndigheten fick jag veta att det hade varit bättre om jag fortsatt som arbetslös istället för att starta enskild firma 2001, då hade jag haft en godtagbar pension i dag. 2001 hade jag gått arbetslös i två år och sökt massor av jobb

Den som beviljas skuldsanering ska klara sig på existensminimum under fem år; alla inkomster därutöver ska gå till fordringsägarna. Tidigare ansåg kronofogden att den som inte kunde förväntas betala skulderna inom tio år kunde komma ifråga för skuldsanering. Men i höstas skärpte Högsta domstolen kraven på de skuldsatta Vinner gör den som på lönenivån lyckas investera i de fyra Statussymbolerna bil, utbildning, aktier och moralkaka. Plus och minuskort gör resan spännande och intressant och ingen torde klara sig undan brottets bana med fängelsevistelse Längtar efter den dagen o peppas av dig/er som berättar att ni klarat det! Jag har utmätning i ca 2 år framåt o sen skuldfri. Att få behålla en hel lön längtar jag efter (25 000kr rakt in på kontot e skatt). Man blir ju van att klara sig på existensminimum. Får jag fråga om du hade utmätning

Existensminimum - Kan du leva på 4923 kr? LånUtanU

Existensminimum är den summa pengar som en person eller ett hushåll anses behövas per månad för att klara sig. Det är en liten summa som även kallas även för förbehållsbelopp.Att tvingas leva på existensminimum är tufft, framför allt om det finns barn i hushållet, men för vissa är det ett krav för att bli skuldfri I flera år har hon kämpat för att få sina arbetsskador godkända och beviljas arbetsskadeersättning av Försäkringskassan. Levde under existensminimum. Carina har tvingats leva på mindre än existensminimum och sålt det hon kunnat avvara för att klara sig ekonomiskt under den långa processen. Samtidigt har hon genomgått rehabilitering Pjäsen lyfter bland annat fram en forskningsgrupp som ger långtidssjukskrivna personer med psykisk ohälsa, som länge tvingats klara sig på existensminimum, 500 kronor extra i månaden. Utan krav på redovisning eller motprestation tillåts de spendera pengarna på sådant som deras ekonomi vanligtvis inte tillåter: bowla, träffa vänner, köpa promenadskor, skaffa busskort Skuldsaneringsenheten gjorde en sammanställning över hennes ekonomi - det framkom att hon skulle få klara sig på en månatlig summa som var under existensminimum. Så har hon levt i fem års tid, men har fixat det galant. Hon är 'bonnatös' och van att ta tillvara på allt

Ingen väljer existensminimum-bidrag framför att klara av att vara självförsörjande. Jag kommer alltid att vara tacksam över att det i mitt land finns hjälp att tillgå när det behövs, men jag sörjer den kamp som utsatta måste ta sig genom för att komma åt den hjälpen. Det ska aldrig vara läskigt att bli frisk Existensminimum kan bland annat beskrivas som belopp som en person behöver för att klara de absolut nödvändiga utgifterna för sig och sin familj. Här nedanför kan du se alla synonymer, motsatsord och betydelser av existensminimum samt se exempel på hur ordet används i det svenska språket Är det fler än jag som lever på existensminimum? Ons 26 maj 2010 12:40 Läst 835 gånger Totalt 3 svar. Anonym (3barn­smamma­) Visa endast Ons 26 maj 2010 12:40 ×. Uppgifterna du anger när du gillar. I media rapporteras det ofta om odrägliga förhållanden för pensionärer som lever på existensminimum. Många oroar sig över pensionen och undrar om de kommer att ha tillräckligt mycket pengar att leva på. Feminas ekonomibloggare Shoka Åhrman arbetar som sparekonom på SPP och är expert på pensionsfrågor

Existensminimum & skuldsanering - Belopp & regler 202

Som titeln anger så undrar jag just detta. JAg själv lever precis över existensminimum (600) och jag anser att jag har ett gott liv Hans uppväxt kan sammanfattas av att de överlevde genom att klara sig med det som fanns några steg under existensminimum. Manuel tog examen på S.H. Archer High School 1982 med godkända betyg. Vid sjutton-års ålder gick Manuel in i armén där han blev kvar lite över elva år, från september 1982 till december 1993 Riksnormen grundar sig på Konsumentverkets senaste pris- och konsumtionsundersökningar. Barn och ungdomsförsäkring medräknas även som en individuell utgiftspost som Konsumentverket beräknar för de barn som ingår i hushållet. Mer information om Konsumentverkets aktuella kostnadsberäkningar finns hos Konsumentverket Tyvärr så ser kronofogden ingen skillnad på huruvida det är vanlig lön eller semesterersättning (kap.7§ 1p.UB). Därmed kan kronofogden tyvärr utmäta din eller den det gällers semesterersättning. Däremot så får kronofogden inte utmäta mer än att din eller den det gällers familj har pengar över som de behöver för att klara sig

Levde på existensminimum Genom att själv prova på att klara sig på existensminimum skulle Ola få en bättre insikt i vad det innebar konkret att bara ha 250 kronor i veckan till mat. -Det var. Jag jobbar säsong som kyrkogårdsarbetare och tjänar cirka 21 500 kronor före skatt. Jag är anställd sex månader per år, är 61 år och har jobbat i sju säsonger. Hur hög bör lönen vara? Jag får a-kassa på vintern när jag är arbetslös. Efter skatt får jag då ut 5 500 kronor i månaden. Ska man verkligen klara sig på det 4 och 5 § utsökningsbalken) Kronofogdemyndigheten kan efter ansökan från en eller flera borgenär(er) driva in obetalda skulder genom att . Existensminimum är den summa pengar som en person eller ett hushåll anses behövas per månad för att klara sig. Skatteverket har en detaljerad plan för deklarationen 2021 och för utbetalningen av skatteåterbäringen 2021. Få sänkt ränta. Att leva på existensminimum. Existensminimum eller normbelopp som det också heter, är den summa pengar som en person anses behövas per månad för att klara sig. I år 2019 är existensminimum för ensamstående 4923 kr. Normbeloppet sätts av konsumentprisindex som Statistiska Central Byrån fastställer på regeringens uppdrag varje år - Jag levde på existensminimum trots en ganska fin månadslön. Det var en riktigt jobbig situation för mig, säger han. För Susanne började skuldproblemen för fem år sedan då hennes sambo var sjukskriven. I avvaktan på Försäkringskassans handläggning skulle familjen klara sig på hennes lön. Ärendet drog ut på tiden

Existensminimum - Vägen ut från ekonomisk knip

 1. imum. Via sjukvården har Bosse fått hjälp att träffa psykologer och kuratorer. Han har börjat lägga ett pussel. Mer och mer insett hur händelserna i barndomen påverkat hans liv som vuxen. - Mycket föll på plats när jag fick diagnosen adhd
 2. imum. Var femte Malmöbo har
 3. imum och baseras på antal personer i hushållet. Svensk fattigdom Enligt Aftonbladet lever 186 000 barn i fattigdom i.
 4. klara sig No one mentions the fact that Europe as a region is among the world's largest importers of food and that, if we maintain this standard of living, we shall barely be able to subsist
 5. imum är den summa pengar som en person eller ett hushåll anses behövas per månad för att klara sig. Det är en liten summa som även kallas även för förbehållsbelopp. Att tvingas leva på existens
 6. Från och med onsdagen den 11 april 2012 har vi två socialsekreterare bestämt oss för att leva på riksnormen i en månad. Riksnormen ligger för en ensamstående person på 3 840:- år 2012. Just matdelen i riksnormen ligger på 1 692:- vilket blir ca 56:-/dag. Detta är alltså den summa som en socialbidragstagare skall klara sig
Beskedet i jul: Kommer klara sig | Aftonbladet”I min värld är det en realitet att vara tvungen att klara

Köp biljetter direkt hos officiellt biljettombud via vår hemsida Jag föreslår en basinkomst på 12.000 före skatt till alla i arbetsför ålder som saknar andra inkomster. 12.000 före skatt blir 10.000 efter, om man slår upp det i kolumn 1 i preliminärskattetabellen.Det är ungefär existensminimum, alltså vad en ensamstående utan barn behöver för att klara mat, boende och övriga. Existensminimum, som är det man ska klara sig på när kostnaden för hyra är betald, ser för närvarande ut så här: 5 016 kr för en ensamstående vuxen 8 287 kr för sammanlevande makar.

UK-kaoset tilltar: Theresa May tvingas förlita sig på

Mäklare tvingas leva på existensminimum Just nu larmar både mäklare och Mäklarsamfundet om att många inte längre kan försörja sig på sina jobb Vi har frågat 1500 svenskar om deras syn på hållbarhet och hur de själva gör för att bo och leva mer hållbart. 30 % svarade att de skulle vilja göra mer för att bo hållbart men att de inte vet hur Att klara sig på lite pengar är ett riktigt knäckebrödstecken och risken är att du ligger i riskzonen om du kan överleva på mindre än 10.000kr i månaden. Eftersom de inte har maxat bolån och 150m2+ boyta så lyckas det inte komma upp i en boendekostnad som motsvarar en bra levnadsstandard Riksnormen innebär i praktiken att man får ett socialbidrag som gör att man kan klara sig och detta uppgår till existensminimum. Riksnormen för 201 Riksnormen för en ensamstående person som bor i ett enpersonshushåll är 4 160 kr i månaden för år 2020 samt 4 180 kr för 2021. [8

Vad du får behålla i en löneutmätning Kronofogde

 1. imum
 2. imum år efter år. De lever med en ständig oro över att inte ha pengar till mat månaden ut eller pengar till hyran. Det har också blivit allt svårare att få tillgång til
 3. imum. Det innebär att man måste klara sig på ett belopp som räcker till det absolut nödvändigaste, så som mat, hyra, mediciner, kläder och så vidare. Beviljande av skuldsanering fastställs av Kronofogden
 4. imum handlar om ett
 5. ne, koncentration m.m., svårt att klara sig i vårt allt mer komplicerade samhälle. Många lever på existens
 6. imum som råder. I vissa fall kan nivån höjas för att klara enstaka förhöjda kostnader

Har man hamnat i ekonomiska svårigheter på grund av att man dragit på sig skulder så behöver man se över hela sin ekonomi. En måttstock på om man har ekonomiska problem är exempelvis om man är tvungen att återkommande låna pengar för att kunna klara av att betala månadens räkningar När man har sina sammanställningar klara ska man dels säga upp alla avtal för de tjänster som man kan klara sig utan och som inte är viktigt för att klara sin vanliga vardag. Hyra, el, försäkringar, a-kassa och liknande utgifter är viktiga medan telefonabonnemang, kabel-tv, prenumerationer, medlemskap med mera är saker man kan behöva avstå ifrån Existensminimum är det minsta man anses behöva för att leva på ett någorlunda hyggligt sätt. amerikanska dollar per dag för att klara sig. I dag har den siffran sjunkit till knappt under 10 procent, men det innebär ändå att drygt 700 miljoner människor är extremt fattiga Om den tillfälligt anställdes invaliditet beror på ett olycksfall som inträffat under eller i samband med tjänsteutövningen, på arbetssjukdom, på en uppoffrande handling i allmänhetens intresse eller på att den anställde utsatt sig för livsfara för att rädda människoliv får invaliditetsersättningen inte understiga 120 % av existensminimum Bokaktuella sportjournalisten ska för första gången ge sig ut på en poddturné. Erik Niva är P4 Extra Gästen och berättar om punken, uppväxten och varför ni inte hittar honom på finkrogarna

Hon måste klara sig på 7

Det här med existensminimum - familjeli

Tack vare bostadstillägg och handikappersättning får jag ut så pass att jag når upp till den gräns för existensminimum som KFM räknar med att man kan klara sig på över tid (dvs ca 700 kr/månad över socialtjänstens norm för existensminimum) Men i jämförelse med andra med sjukersättning så har jag ändå bättre än många En sådan plan stäcker sig normalt över fem år. Under dessa fem år kommer du i princip att leva på existensminimum och alla pengar du får in som överstiger vad du och din familj behöver för att klara sig kommer att gå till att betala in pengar till fordringsägarna Rent ekonomiskt är det en stor skillnad mellan att ha ett lågavlönat jobb och att gå på socialbidrag/leva på existensminimum. Tjänar man en genomsnittlig lön blir skillnaden ännu större. Den som är van vid 24.000 eller 30.000 i månaden (före skatt) får lov att ställa om sitt liv radikalt för att klara sig på 8.000 i plånboken Hur skulle ni som är i parförhållande kunna klara er på en lön? Vi har i dagarna räknat på det hos oss och det ser ut som om vi skulle klara oss på bara min lön. Min partner funderar på att sluta jobba helt under en period. Neddragningar vad gäller tex sparande måste förstås göras. Men, i övrigt ser budgeten helt OK ut Tyvärr måste alla våra arbetslösa, sjuka och gamla till skillnad från andra grupper klara sig bäst de kan med pension och sjukförsäkring långt under eller mycket långt under EU:s rekommendation för existensminimum. Sverige har blivit landet baklänges

Jag får leva på existensminimum - Aftonblade

Det många inte begriper är hur DYRT det är att vara fattig och att det oftast är de som är sämst rustade för att vara fattiga som är det. Det är inget störrre problem att som normalfungerande med ett skyddsnät klara av att leva en/ett par månader på väldigt liten inkomst om från början har ett skafferi med basvaror, bra skor/kläder och förmåga att planera ditt liv och ekonomi Förutom existensminimum så tillkommer kostnaden för boende. Kostnaden för boendet skiljer sig åt för olika kommuner, därför är det ingen bestämd summa för boende. Summan för existensminimum justeras lite för varje år med tanke på inflationen. Summan brukar ligga på en årsbasis runt 105% av ett basbelopp

minPensio

 1. Då luftas oron för hur länge kroppen ska hålla, hur man ekonomiskt skulle ta sig igenom en sjukskrivning, hur man ska klara sig på pensionen, men kanske främst vem det är som företräder.
 2. ärt svar på om de uppfyller kraven eller inte. Den som gör testet får även tips på vad hen kan göra för att komma till rätta med sin situation och vända sig för att få stöd och hjälp, exempelvis till kommunens budget- och skuldrådgivare
 3. dre - 981 euro i snitt. En summa som ligger bara 300 euro över existens
 4. imum?' I senaste avsnittet av Sparpodden pratade Gnther och Jan om hur lite pengar en person egentligen kan klara sig på, vilket var en fråga från mig. Existens
 5. imum Men ack så viktigt. Jag tror absolut inte att man blir lycklig av pengar, men pengar underlättar för att man ska klara av sitt liv, tänka tanken. Det kan hända dig också. Och då gäller det att vara så förberedd man kan. Om man kan förbereda sig för vad det kommer att innebära.
 6. imum. Skulle något av ekonomisk bäring hända under denna period, till exempels att du får en mycket högre inkomst, vinner pengar, får ett arv eller liknande, så kan det innebära att din plan för skuldsanering omprövas
 7. Inget av dessa två alternativ är rimliga i längden, då det inte går att klara sig på ett underskott gentemot verklighet­ens kostnad för mat och annat. Barnen blir ofrivilliga offer i sammanhanget. Här fordras en riktig och väl utförd granskning, för att det ­i alla fall blir lika för alla i ­dessa utsatta lägen

Kan man leva under existensminimum

Existensminimum del 4: God och nyttig mat kostar! Matdelen i idealbudgetarna är det märkligaste av allt. Banken tycker att två personer bör klara sig på cirka 2500 kronor i månaden Krav för utdelning: Sökande ska vara folkbokförd i Vilske-Kleva församling. Klara Kristina Anderssons Donation. Ändamål: Till fattiga vid jul. Krav för utdelning: För att kunna erhålla medel krävs att sökande är folkbokförd i Sörby församling. Alfred Laurens Understödsfond. Sista ansökningsdag 31 mars Jag har full förståelse för att inte alla tycker att existensminimum innebär ett liv i överflöd och inte alls har någon lust att klara sig med en bil eller ett billigare boende, men nästa gång jag hör någon säga att det är omöjligt för en familj att leva på en lön kommer jag att säga emot

FruEfficientBadass: Att leva på existensminimu

Gunilla var sjukskriven på 75 procent och arbetslös på 25 procent. Under några år fick hon klara sig på 6 500 kronor i månaden efter skatt. Gunilla Öreteg: Levde under existensminimum - Jag hade en tonåring hemma och levde under existensminimum. Som tur var hade jag pengar på banken som jag kunde ta av, säger hon Du överlever på existensminimum, det är därför det heter existensminimum. Att göra rätt för sig gör man lika mycket för sig själv, som man gör det för andra. trots att man ska kunna klara det mesta på existensminimum

För hur ska han då kunna klara sig när han blir gammal? En del människor behöver ju mycket mer för att klara sig än vad andra gör (förstår inte riktigt varför). Fast det kanske Reinfeldt förstår! Den idioten stod i TV och sa att existensminimum är uträknat för att man ska klara sig på det! Ha, ha, ha På en miljon kan man klara sig alltså 10-15 år i Thailand. Det känns inte helt realistiskt att tro att man kan flytta dit och leva lycklig i alla sina dagar på enbart en mille. 6000 SEK ger dig 22 026,43 THB / 30 (dagar) = 700 bhat om dagen, då lever du bra så länge du inte sitter i pattaya eller liknande

Tanken är att du lever på existensminimum under några år och betalar allt överskott från dina inkomster på dina skulder, därefter är du skuldfri. Oftast rör det sig om en period på 5 år. Här kommer tips på hur kan förbereda dig och öka din chans att bli beviljad en skuldsanering Men hur kommer det sig att de som lever på existensminimum av berätta massor med historier jag knappt skulle tro på om jag inte hade upplevt dom själv och historierna upprepar sig att de skriver korrekta remisser och att instanserna dit remisserna skickas tar emot mig och ger mig det jag ber om för att klara. När Sveriges kommuner och regioner, SKL, kartlade hyresnivåer i särskilda boenden 2013, konstaterade man att 18 procent av de boende har så dålig ekonomi att de måste få försörjningsstöd - det som tidigare kallades socialbidrag - för att klara sig. Ytterligare många andra låg precis på existensminimum En bok som handlar om hur den stormrike Mr. Bliss, bestämmer sig för att klara sig på näst intill ingenting, under ett år. Kanske kan man kalla boken en äventyrsroman — den är inte alls lika spännande som många av Oppenheims andra böcker. Osannolik och underhållande skulle jag nog kalla den. Upplagd av em kl. 09:13 Fem år av att leva på minsta möjliga belopp, fem år av existensminimum att försöka hanka mig fram på. Det har gått, Det är ju meningen att man ska klara sig på studielånet och det gör naturligtvis de allra flesta, Jag var ju inte dum. Hade det löst sig för andra, så skulle det funka för mig också, resonerade jag

Tyvärr måste alla våra arbetslösa, sjuka och gamla till skillnad från andra grupper klara sig bäst de kan med pension och sjukförsäkring mycket långt under EU:s rekommendation för existensminimum. Sverige har blivit landet baklänges Existensminimum 2021 - Vad är existensminimum och hur beräknas det? av Enkla Lån | jan 7, 2021 | Skulder. Vad är existensminimum? Att leva på existensminimum är ett uttryck som man kan få höra ibland, men vad betyder det egentligen? Existensminimum handlar om ett minsta belopp som en person behöver för att kunna klara sig en månad existensminimum den minsta inkomst en person eller en familj anses kunna klara sig på existentialism [-sia-] en filosofisk-litterär strömning från tiden närmast efter andra världskriget existera finnas till, livnära sig ex'it utgång; i scenanvisningar = han (hon) går ut exkludera utesluta exklusi'v kräsen

Räntor hur mycket är existensminimum 2016 dig som har svårt att. Du får en betalningsuppmaning om underskottet på ses som förskott på arv kan du. Tre av fem chefer på enheten för bevis på så fort jag kom ut. Tipsa gärna dina vänner också: Lånebelopp Lånetid Effektiv ränta Kostnad hur mycket är existensminimum 2016 Idag är det ändå relativt få som faktiskt väljer det senare Apr 09, 2021 · Att leva på existensminimum Existensminimum eller normbelopp som det också heter, är den summa pengar som en person anses behövas per månad för att klara sig. Cookie Policy Ådalshändelserna, Skotten i Ådalen, Ådalen (19)31, kallas händelseförloppet kring en arbetskonflikt i Ådalen i mitten av maj 1931, där fem personer sköts ihjäl av militär som stod under polismans befäl. Händelsen delade Sverige i två läger om vems skuld det var att tragedin inträffade, och skillnaden i åsikter märktes tydligt mellan borgerliga och vänsterinriktade tidningar Sedan september 2010 har jag och personalen på psykosen i Linköping fått A.B. att fungera alldeles utmärkt, hon bor på boende med stöd. Hon går idag på olika kurser för att kunna klara sig i samhället, och lever på existensminimum, hon är idag 48 år och har skulder på över 300 000:-, ska hon leva med det resten av sitt liv ser jag ingen annan utväg än att sätta A.B. i. Bestämma sig för att jag menar att han ska lägga sig. Olika svar om egenskarav i plan- klicka på knappen nedan för att. Det finns ingen egendom att ta. Gratis hotellbuss till de stora shoppinggalleriorna ut pengar. Swish-appen finns att leva på existensminimum mobiltelefoner med: Existensmknimum

Pin på Sverige 2014 och världenPrinsessan Madeleine fick klara sig på egen hand | Svensk DamHallengren om reserekommendationerna: ”Det bygger på att

Vi förstår att du är orolig för hur du ekonomiskt ska klara din flytt. Vi kan inte svara på vilket stöd som du har rätt till eller ej för det grundar sig på individuella bedömningar. Det som en handläggare bland annat tittar på är hur man planerat sin flytt för att undvika t ex dubbla hyror, om man haft möjlighet att planera sin ekonomi genom att spara så att man själv kan. Det knackar på dörren och du möts av en man som håller fram ett brev, penna och papper och ber dig skriva på. När väl Kronofogden kommit med så räknar de ut hur mycket av din inkomst du måste ha kvar för att klara dig. Existensminimum, ett belopp lägre än vad många anar. Vem var det som knackade på dörren, förresten Jordbrukande för att försörja den egna familjen grundar sig inte på prisberäkningar, utan på hoppet om regn nästa säsong. 4, 000 jobs in a region where 28, 000 live off a subsistence economy cannot be real jobs for the region - En förklaring är att man inte lyckats etablera sig på arbetsmarknaden som förälder. Det är a och o i Sverige att man klarar av att ta sig till en ingångslön som ligger på den nivån som man behöver för att klara sig bra i Sverige. En annan viktig förklaring är att välfärdssystemets möjlighet att kompensera barn har försämrats